onsdag 1 februari 2012

Gick ner 15 kilo i vikt på ca 2½ månad och blev frisk från sköldkörtel sjukdom hypotyreos & Hashimoto med hjälp av min egen kost!

Ja, det är faktiskt sant, och jag har kunnat behålla vikten utan ansträngning, och även varit frisk från hypotyreos och Hashimoto sedan 17 augusti 2009.

Nu har det gått 2½ år sedan jag kunde sluta äta mina sköldkörtelmediciner, Levaxin ( T4 Tyrosin) som jag först åt i 5 år, och sedan även med det naturliga sköldkörtel hormonet Armour Thyroid även kallad AT som jag åt i 2 år. Så numer inga mer hormoner alltså!

Här är en artikel om mig i Expressen från 2008 - Länk:
Det var som att få livet tillbaka

Låg ämnesomsättning
Hypotyreos, Hashimoto
= Sjuk resten av livet och Viktproblem...
Men så behöver det inte fortsätta vara!

För, nu vet jag att helt naturlig viktminskning och bli frisk är möjlig trots att man har hypotyreos!


År 2002 fick jag veta att jag hade hypotyreos vilket är detsamma som att sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormon, och då får man låg ämnesomsättning. Sedan dess fick jag problem för jag sakta men säkert ökade jag i vikt.
Under dessa 7 år pendlade jag upp och ned i vikt, mest uppåt i sakta men säker takt... det kändes jobbigt,
Jag som alltid hade varit smal, och inte lagt på mig särskilt mycket innan jag blev sjuk, la märkte till hur "plufsig" jag hade börjat bli, och jag fick ett fasligt sjå med att över huvudtaget kunna gå ner det minsta lilla i vikt.
 Försökte sluta med allt onyttigt, men till sist kändes det hela konstigt eftersom jag inte hade ändrat mina matvanor eller hur mycket jag rörde på mig(!?) och jag tyckte inte att jag åt särskilt mycket alls men ÄNDÅ
stod vågen stilla eller så flyttade visaren flera steg UPPÅT! 
En annan tanke började dyka upp titt som tätt;

Den att när man är i 40-års åldern kanske man ska acceptera att man går upp i vikt och bli lite mullig? rund? och oformlig?... :-S
Klimakteriet låg också nära till hands i tankarna när ingenting hjälpte angående vikten...
Men numera har jag helt förkastat den tanken eftersom jag efter min kostomläggning vet att jag får tillbaka olika symptom pga hur/vad jag äter och om jag blandar födan fel, men även hur man stressar, när man stressar osv

Innan jag började med min kostomläggning vägde jag ca 74-75 kilo och mätte ca 90 cm runt midjan. Samtidigt hittade jag en liten BMI tabell på internet och insåg chockad att jag låg “way ower” !
Men sedan jag väl startade min kostomläggning gick jag ner i vikt så snabbt, enkelt och utan ansträngning att jag själv blev mycket glatt överraskad!
I juni 2009 vägde jag ca 60 kilo och mätte ca 70-71 cm runt midjan.
(Jag är 170 cm lång)
Det allra roligaste och skönaste är att samma mått håller i sig fortfarande och FORTFARANDE utan ansträngning!Min kondition har total förbättrats, från att ha flåsat i trappan till andra våningen känner jag att jag har en otroligt bra kondition numera, jag rör mig obehindrat utan flås och utan problem, och det kan även vara så att jag inte rör mig särskilt mycket flera dagar men sedan har jag ändå inte någon påverkan på min kondis om jag tar en långpromenad.
Det är som natt och dag.

Min migrän försvann :
Jag har haft migrän varje månad den kom alltid ca tre dagar i månaden, men är numera så gott som borta. Jag kan få en "liten känning" som om jag är lite mer “trögtänkt” och seg precis under den perioden jag brukade få migränen, men annars är den helt borta.
Här är ytterligare några av mina hälsovinster:

 • Eftersom jag har blivit lättare så känns det när jag reser mig upp ur
  soffan - jag "skuttar" upp.
 • Jag går snabbt och lätt upp för trapporna,
 • Mitt humör har blivit otroligt balanserat och jämnt.
 • Jag får inget sug efter något sött att äta precis efter maten längre
 • Jag blir inte trött när jag har ätit. Förut blev jag OTROLIGT trött efter middagen på eftermiddagskvällen
 • Min blodsocker kurva är mycket mer utjämnad nu, förut så hade den en intervall på ca 2-3 timmar innan jag behövde fylla på mat/blodsocker men numera är kurvan så lång som 6-7 timmar och detta gör ju naturligtvis att hela jag känner mig mer jämn på alla sätt och vis, trots det äter jag precis som förut, mina tre huvudmål och kanske någon fika eller liknande under dagen eller på kvällen.
 • Jag känner mig mindre hungrig och äter därför mindre med mat vid varje måltid
 • Äter naturligt mycket hälsosammare eftersom mina måltider har blivit så enormt mycket hälsosammare i och med att jag äter så mycket grönsaker till maten.
Dessa anmärkningsvärda förändringar i min hälsa gjorde att jag började efterforskningar omkring föda, näringsämnen, stresshormoner, binjurar, adrenal fatigue, binjuresvikt, DHEA mm och hur det kom sig att man går upp i vikt vid hypotyreos eller ner i vikt vid hypertyreos, och förstod då ganska bra hur det hela fungerar i kroppen.
Tex hur insulin, glukos, och glukagon fungerar och hur och varför vi som tex. har autoimmuna sjukdomar, låg och hög ämnesomsättning - svarar på det. Hormonerna blir obalanserade och vi får hormonrubbningar pga det. Samt varför man får autoimmuna sjukdomar och mycket mer.


Och på grund av alla mina fina resultat och mina hälsovinster skrev jag samman en liten bok/häfte där jag beskriver hur jag startade med min diet på allvar den 16 mars 2009 länk:
Om min lilla bok/häftet
För mer info
Gå in på min sajt:
http://www.vikt-igt.com/
eller maila mig:
eva.renner(AT)comhem.se

2 kommentarer:

 1. Vilken bra blogg Eva!
  :)
  Blir jätteinspirerad! :)

  Kram Alex

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Jag blir lika inspirerad av din blogg som jag blev när du skrev på facebook. Jag beställde ditt häfte och undrar om beställningen kanske kommit bort?

  kram
  ingela

  SvaraRadera